Ser du mig nu: Härnösand


Härnösands Konsthall

SER DU MIG NU
version 3

2022Josefin Lindskog tar avstamp i storskaligt tecknande som rör sig vidare in i skulpturala objekt. Konstnärskapet är självbiografiskt med kroppen som redskap och motiv.

Verken speglar de ständiga skeenden som pågår inuti och omkring oss, djupt personligt och samtidigt påträngande politiskt.


Arbetsprocessen utgör ett utrymme att bearbeta upplevelsen av att leva i en (kvinno-) kropp och hitta plats för sin existens. Skissprocessen sker med kameran där situationer och tillstånd ageras ut med kroppen som verktyg. Ur långa fotosekvenser väljs förlagor som förstoras och blir till teckningar.

Parallellt med teckningen pågår en utvidgad kroppslig undersökning där material som tidigare varit i kontakt med kropp får representera dessa i berättelser om relationers struktur och riktning. Genomgående i konstnärskapet finns också en humor och förundran över livets stora mysterier och vardagsbestyr.


I arbetet med utställningen SER DU MIG NU behandlades särskilt upplevelsen av att sakta slukas av tillvarons krav och förväntningar tills de egna konturerna suddas ut. ”Ser du mig nu”; ord som ljudlöst upprepas i varje bild, i varje situation, som ett mantra för att existensen inte ska upplösas.
Nästa utställning →

Josefin Lindskog 2022©