Vårsalongen 2016

JOSEFIN LINDSKOG


Titel:"Julia"

Teknik: Blyerts på papper

Konstnär: Josefin Lindskog


”Julia” är, liksom alla mina verk, ett självporträtt. Men, jag har valt att kalla den för ”Julia” efter min vän: Julia. Det är som en hyllning till systerskapet och lyckan att möta någon att spegla sej i, som förstår ens krångligaste, mest skamsna eller skräckfyllda tankar. Att upptäcka att en inte är ensam om det som är ensammast.


Jag ritar, på stora papper, i blyerts och bläck, med mej själv som redskap och motiv.

Försöker undersöka kroppens komplexitet, förmåga, oförmåga, skönhet och fulhet. Ofta arbetar jag i stora format för att jag övar mej på att ta plats, med min kropp, som konstnär och kvinna.


Jag bär på en stor rädsla över kroppens oberäknelighet, att inte ha kontroll över processerna inuti den. Och ibland inte heller utanför. Att använda kroppen som motiv är ett sätt att få perspektiv på och distans till den och dess inre funktioner. Dels i själva utförandet; att långsamt och metodiskt bygga en bild och sedan, att möta sej själv i den.


Utbildad vid Konstfack, kandidatexamen i textil, och Dramatiska Institutet, kandidatexamen i kostymdesign/scenografi. Frilansar nu som kostymdesigner/scenograf, och arbetar däremellan med egna bilder. Var med på vårsalongen förra året, 2015, då med tre skrattiga självporträtt; ”selfie” 1-3.