Vårsalongen 2017

JOSEFIN LINDSKOG


Titel:"150518" och "Leila"

Teknik: Blyerts på papper

Konstnär: Josefin Lindskog


"”Leila” och ”150518” är som alla mina verk, självporträtt.

De kommer ur ett behov av att uttrycka det som händer inuti mej, olika situationer, tillstånd och känslor som uppstår. Min lösning är att översätta det till bild.

Jag använder min kropp som redskap och motiv och ritar med blyerts på papper för att få perspektiv på och distans till den och dess inre funktioner. Dels i själva utförandet; att långsamt och metodiskt bygga en bild och sedan, att möta mej själv i den. Jag undersöker kroppens komplexitet, förmåga, oförmåga, skönhet och fulhet, alltid i större skala än 1:1.

Vilken känsla, tillstånd eller situation som är utgångspunkten för ett motiv vill jag oftast inte dela med någon. Bilderna som kommer ur dem, får möta betraktaren helt fritt.


Född 1980, uppvuxen och bosatt i Stockholm.

Utbildad vid Konstfack, kandidatexamen i textil, och Dramatiska Institutet, kandidatexamen i kostymdesign/scenografi. Frilansar som kostymdesigner/scenograf, och arbetar med egna bilder. Har medverkat vid Vårsalongen de två senaste åren – 2015 med tre skrattiga självporträtt, ”selfie” 1-3, och 2016 med ”Julia”, ett annat slags självporträtt."